Ball tip med grillede flødekartofler

(4 personer)
Det skal du bruge:
  • Kød:
  • Tilbehør: Flødekartofler i grill, grillet asparges med bacon

Tilberedning af Kød

  • 1 ball tip af ca. 1155 g
  • 9 g kaffe bønner
  • 0,5 tsk. chipotle
  • 2 tsk. paprika
  • 2 tsk. sennepspulver
  • 1 tsk. timian
  • 1 tsk. fennikel frø
  •  tsk. peberkorn
  • 1 tsk Chile negro entero
  •  tsk. salt
  •  dl. hickory røgflis
  • Bbq Sauce eller Rabarber Bbq sauce

Fjern de værste sener fra overfladen af ball tippen, men behold den smule fedt der sidder på. Bland kaffe bønner, chipotle, paprika, sennepspulver, timian, fennikel frø, peberkorn, chile negro entero og salt i en morter eller kaffekværner, hvor det køres til pulver. Masser rubben godt i kødet, som enten lægges i en frysepose, omsluttes med wrap eller vakumeres og sættes på køl natten over.
Tænd op for grillen eller ovnen, som skal være på ca. 160 grader. Hvis ball tippen grilles, placeres den midt på, mellem kullene eller brænderne med en drypbakke med lidt væde under. Væd hickory flisen med lidt vand, hvorefter de kommes på kullene. Hvis du bruger en gasgrill kommes de i en røgbakke.
Lad nu ball tippen grille færdig indtil den har en kernetemperatur på 58 grader. Afhængig af størrelsen tager det mellem ca. 70 - 120 min. Minutter inden den er færdig, hvor kernetemperaturen ligger på 54 grader, pensles den med bbq saucen. Herefter skal den hvile i 15 minutter inden den skæres ud. Men brug for en sikkerhedsskyld et stegetermometer.

Opskriften er udarbejdet af Gastromad.dk

Tilbedredning af tilbehør

Flødekartofler i grill

  • 8-10 kartofler (eller 4 bagekartofler)
  • 1/2 knoldselleri
  • 3 dl liter piskefløde
  • 2 dl mælk
  • 3 dl revet parmasan (eller anden ost)
  • 3 dl revet cheddar eller mozeralla
  • 1 dl friske basilikumblade (du kan også bruge Salvie eller timian)
  • Peberblanding eller friskkværnet peber (ca. 1/2 tsk)

Skræl kartofler og knoldselleri. Skær kartofler i 1 cm skiver, og skær knoldselleri i samme størrelse stykker. Læg kartofler og selleri i en skål, hæld fløde, mælk, parmasan og friskkværnet peber i skålen, og rør rundt.
Fordel skålens indhold i et ildfast fad, eller en foliebakke (sæt to foliebakker oven i hinanden så varmefordelingen bliver bedre). Dæk fadet over med folie, og sørg for at folien slutter tæt til fadet. Sæt fadet i grillen, på indirekte varme (180-200 grader) i 30 minutter. Efter 30 minutter tager du folien af fadet, drysser den revne ost over, og sætter fadet i grillen igen i 10-15 minutter, indtil osten er gylden.
Flødekartoflerne kan naturligvis også laves i en almindelig ovn, mens stegen er i grillen.

Opskriften er udarbejdet af Grilltips.dk

Grillet asparges med bacon

  • 20 asparges
  • 8-10 skiver bacon

Vikl en skive bacon om 2-3 asparges og læg dem i en stanniolbakke. Sæt bakken på grillen på et sted, hvor de får godt med varme. Sørg for at vende aspargesene efter 3-4 minutter så de får en sprød skorpe på alle sider. Aspargesene er færdige efter cirka 10 minutter.

Opskriften er udarbejdet af Vildmedmad.dk