Striploin

Et lækkert alternativ til ribeyen! 

Striploin er en stor udskæring, som skæres af det øverste stykke af ryggen på koen. Dette stykke kød adskiller sig fra ribeyen ved at være mere mager, da marmoreringen er lidt anderledes end ribeyen. Med en striploin får du et stykke kød med en fantastisk flot fedtkant på den ene side, som giver en masse smag, og som giver en masse muligheder ved tilberedningen, samt sikrer at kødet ikke bliver tørt. Fedtet kommer ikke helt så nemt ud i kødet som ved ribeyen, men til gengæld er fedtkanten nemmere at skære fra, hvis man skulle ønske det, da den har tjent sit formål under tilberedningen. Det er en udskæring der både er god som en hel steg, men også fremragende som nogle store udskårne bøffer.

Striploin steak

5 vare(r)

5 vare(r)

Hvad er striploin?

Striploin er en stor udskæring, som skæres af det øverste stykke af ryggen på koen. Den bliver generelt betragtet som en af de finere udskæringer inden for oksekød sammen med ribeye, filet mignon og T-bonesteaken. Striploin kommer fra musklen longissimus, der er en dyb muskel fra kvægets lænd, som strækker sig fra hoftebenet og helt op til skulderbenet. I øvrigt er der tale om den samme muskel, som ribeye skæres af. Derfor er striploin også et særdeles mørt stykke kød. 

Da striploin netop stammer fra én lang muskel, er der ikke ret meget forbindende væv eller fedt, der typisk gemmer sig mellem forskellige muskler og gør spiseoplevelsen mindre god. Dog er der fortsat oftest en helt fortræffelig marmorering i en striploin, som tilføjer en udsøgt smag og saftighed til bøffen, der har fået striploinen til at rangere blandt udskæringerne i den høje ende af spektret. Faktisk er fedtmarmoreringen en af de ting, der har afgørende betydning for gradueringen af forskellige typer af oksekød. Den intramuskulære fedtmarmorering er med til at sikre kødets smag og mørhed. For når en striploin tilberedes, smelter den mængde fedt, der gemmer sig i bittesmå lommer i kødet – og det gør kødet mørt og saftigt. 

Eksempler på tilberedelse af striploin

Striploin er en delikat type af rødt oksekød, der er perfekt til en lynhurtig tilberedelse ved en forholdsvist høj temperatur. Mange mener, at den faktisk er lidt lettere at tilberede end ribeyen, da der er tale om et lidt mere reelt og ensartet stykke kød. Ved tilberedelse på pande, bør du eksempelvis sørge for, at panden er ekstremt varm, inden du lægger din striploin på. Det giver dig den bedste stegeskorpe og mindsker risikoen for, at du kommer til at overtilberede kernen. Der findes mange råd, der siger, at en striploin eller lignende skal have to, tre, eller fire minutter per side på panden. Men det er en sandhed med modifikationer. For giver du din striploin omkring fire minutter per side ved høj varme, risikerer du decideret at slå et temmelig lækkert stykke kød ihjel. 

Nøglen til en perfekt tilberedt striploin er – i vores og mange andres øjne – at give striploinen ekstremt høj varme i kort tid til at begynde med. (Vi kan godt lide, at det siger lyde, når vi lægger kødet på panden!) Flere kokke eller madlavningsentusiaster sværger til at vende en striploin temmelig hyppigt – det vil sige cirka hvert 20. sekund. Det giver en fornuftig stegeskorpe, samtidig med at det inderste af din striploin ikke når at få så meget varme og blive overtilberedt, sejt og tørt. Du kan også nøjes med at give den et enkelt minut på hver side. I begge tilfælde bør du derefter skrue ned for varmen og tilberede din striploin, indtil den har nået den ønskede kernetemperatur. Her har du også mulighed for at tilsætte forskellige ting, som gør din striploin endnu mere smagfuld og lækker. Det kan for eksempel være hvidløg eller friske krydderurter. 

Mærk dig frem eller tag temperaturen

Hvis ikke du har erfaring med at mærke, hvornår din striploin er færdig, kan du bruge et stegetermometer til at måle, hvor varmt kødet er i midten. Som tommelfingerregel er en kernetemperatur på 45 grader en steak, der er rød eller rare, en kernetemperatur på 55 grader er medium, og en kernetemperatur på 65 grader giver en striploin, der er well done. Det kan derefter være en god ide at lade din striploin hvile i et par minutter på en rist. Ved at lægge kødet til hvile på en rist i stedet for en tallerken sørger du for at passe godt på, at din lækre stegeskorpe bibeholdes. En striploin er naturligvis også som skabt til grill, ligesom ribeyen er det. Og den er også oplagt til simreretter, hvor du vil forkæle dine smagsløg med lidt af det, der er ekstra godt. 

Der findes rigtigt mange gode muligheder for tilberedelse af striploin. På grund af sin ensartethed og sin gode smag af rødt, saftigt kød, er striploin et enormt alsidigt stykke kød, som nærmest kan tilberedes på alle tænkelige måder. Vores eksempler på tilberedelse skal ikke betragtes som en opskrift. Snarere en generel vejledning til, hvordan du får det bedste ud af det lækre stykke kød. Der findes utallige opskrifter på sider på nettet og i kogebøger, der fokuserer på det gode kød. Og du er naturligvis også meget velkommen til at gå på opdagelse i vores egen opskriftsbank, der er eksklusivt tilgængelig for medlemmer af The Meat Club. Her gemmer vi nemlig alle de opskrifter, vi selv holder utroligt meget af. 

Bestil de lækre striploin steaks her fra siden til en favorabel medlemspris og få kødet leveret lige ved døren. Så kan du snart glæde dig til at lade kødet smelte på tungen. 

Velbekomme.

Kundeservice

info@themeatclub.dk

Vi svarer indenfor 48 timer

The Meat Club ApS

CVR: 37851833

Vardevej 1, 9220 Aalborg Øst

Følg The Meat Club