Græske frikadeller med fladbrød, bagekartoffel og tzatziki

(4 personer)
Det skal du bruge:
  • Kød:
  • Tilbehør: Fladbrød, bagekartoffel & tzatziki

Tilberedning af Kød

Put frikadellerne i ovnen, og giv dem ca. 15-20 minutter.

Tilbedredning af tilbehør

Fladbrød - hvidløgsbrød

  • 3 dl. lunkent vand
  • 25 gr. gær
  • 200 gr. hvedemel
  • 200 gr. TIPO 00 (pizzamel)
  • 1½ tsk. salt
  • 2 spsk olivenolie
  • 200 gr. smør
  • 2 fed knust hvidløg (eller 1½ tsk. hvidløgspulver)

Gæren udrøres i vandet og mel, olie, salt og olivenolie tilsættes. Ælt dejen i ca. 10 minutter eller rør den på en røremaskine i ca. 5 minutter til den er lind og blank. Tilsæt eventuelt lidt ekstra olie eller vand hvis dejen bliver for tør. Dejen skal hvile/hæve i mindst en time og gerne to inden du bruger den.
Smelt smørret i en gryde, uden at smørret bliver brunt. Lad smørret køle til stuetemperatur, og tilsæt knust hvidløg, rør rundt, og hvidløgssmørret er klar.
Del dejen op i 8-10 små boller som rulles tyndt ud med en kagerulle. Drys eventuelt bordet med lidt SEMOLA mel (italiensk mel med en grovere struktur) eller almindeligt hvedemel.
Grill brødet på direkte varme i 2-3 minutter hvorefter brødet vendes og omgående pensles med det smeltede hvidløgssmør på den bagte side. Når brødet er bagt færdigt pensles den anden side, og brødet serveres med det samme.

Fladbrød - urtebrød

  • 3 dl. lunkent vand
  • 25 gr. gær
  • 200 gr. hvedemel
  • 200 gr. TIPO 00 (pizzamel)
  • 1½ tsk salt
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 tsk. friskhakket Timian
  • 1 tsk. tørret Oregano
  • 1 tsk. hvidløgspulver (valgrfrit)

Samme fremgangsmåde som ovenstående, bortset fra at du ikke pensler brødet mens det er på grillen. Krydderurterne tilsættes dejen sammen med alle de andre ingredienser og æltes med ind i dejen.

Opskriften er udarbejdet af Grilltips.dk

Bagekartofler

  • 1kg bagekartofler
  • Smør
  • 1 tsk groft salt
  • 150g rygeost (gerne 40+)
  • 1 bundt frisk purløg
  • 2dl creme fraiche
  • 1 salathoved
  • 100g græske oliven
  • 1 bundt frisk persille
  • 4 skiver tyk fetaost
  • 1 løg eller zittauerløg
  • 6 blommetomater
  • 1 økologisk citron
  • 1 agurk
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 tsk tørret oregano
  • Salt og peber til tilsmagning

Start med at tilberede bagekartoflerne ved at vaske og skrubbe dem. Lave rids på overfladerne og drys med salt og peber. Kom en lille smørklat på toppen af dem alle og pak dem ind i stanniol.
Sæt de indpakkede bagekartofler på en bageplade og bag dem i ovnen ved 225 grader i cirka 60-90 minutter afhængig af deres størrelser.
Nu skal rygeostcremen laves. Dette gøres ved at blande rygeosten sammen med creme fraiche og hakket purløg. Rør godt rundt og smag til med salt og peber.
Lav den græske salat ved at skære tomater og agurk i grove stykker. Pil løget og skær det i tynde strimler. Vask salaten og læg det i store blade på et fad. Anret med agurker, tomater og løg.
Dryp salaten med olie og citronsaft og fordel fetaosten i grove stykker. Afslut ved at drysse med friskkværnet peber og oregano. Den græske salat med rygeostcreme og bagekartofler kan nydes både til frokoster og til aftensmad. Du kan servere lune flutes dertil.

Opskriften er udarbejdet af Vildmedmad.dk

Tzatziki

  • 5 dl græsk youghurt (gerne af mærket TOTAL)
  • 1 agurk
  • 2 fed hvidløg
  • 2 spsk salt
  • God olivenolie og en håndfuld gode oliven
  • Hvid peber (kværnet)

Det er vigtigt at du får væden ud af agurken, inden den blandes i yoghurten, og det gør du med salt.
Riv agurken på den grove side på et rivejern og læg den i en skål. Tilsæt to spiseskeer salt, og vend det hele rundt. Lad den revne agurk trække i saltet i en times tid. Tag nu agurken op, og vrid væden ud med hænderne, eller i et klæde. Skyl eventuelt agurken i en sigte, så mere af saltet vaskes ud. Smag på agurken, som må være let saltet. Vrid så så meget væde ud af agurken som du kan og bland den med yoghurt, presset hvidløg, et drys hvid peber og en spiseske god olivenolie.

Opskriften er udarbejdet af Grilltips.dk