Lammekølle med flødekartofler

(4 personer)
Det skal du bruge:
  • Kød:
  • Tilbehør: Flødekartofler i grill

Tilberedning af Kød

  • 1 styk lammekølle (udbenet)
  • 2dl græsk yoghurt (gerne 10%)
  • 2 fed hvidløg
  • Revet citronskal fra en økologisk citron
  • 1 tsk stødt koriander
  • 1 bundt friske salviekviste
  • 1tsk stødt spidskommen

Rengør lammekøllen og skær fedtaflejringer og synlige sener på overfladen af. Bland hakket hvidløg, citronskal, koriander, spidskommen, salt og peber sammen med yoghurten og rør godt sammen. Vask salviekvistene godt og kom dem i yoghurtblandingen (de skal ikke hakkes). Gnid hele overfladen på lammekøllen godt ind i yoghurtblandingen. Sæt den på køl og lad den være i minimum 2-3 timer. Efter køllen har trukket væde, saft og smag, er den klar til at blive stegt. Yoghurten må ikke fjernes fra lammekøllen, da den skal steges med og give ekstra saft. Grill lammekøllen ved indirekte varme. Den er færdigtilberedt, når den har en indre temperatur på 70 grader. Brug altid et stegetermometer så du er sikker på, at dit kød er velstegt. Har du ikke grill, eller ønsker du at lave den saftige lammekølle i vinterperioden, kan den tilberedes i ovn på 180-200 grader. Den skal have cirka 1 time i ovnen og er klar, når den når sin indre temperatur på 70 grader.

Opskriften er udarbejdet af Vildmedmad.dk

Tilbedredning af tilbehør

  • 8-10 kartofler (eller 4 bagekartofler)
  • 1/2 knoldselleri
  • 3 dl liter piskefløde
  • 2 dl mælk
  • 3 dl revet parmasan (eller anden ost)
  • 3 dl revet cheddar eller mozeralla
  • 1 dl friske basilikumblade (du kan også bruge Salvie eller timian)
  • Peberblanding eller friskkværnet peber (ca. 1/2 tsk)

Skræl kartofler og knoldselleri. Skær kartofler i 1 cm skiver, og skær knoldselleri i samme størrelse stykker. Læg kartofler og selleri i en skål, hæld fløde, mælk, parmasan og friskkværnet peber i skålen, og rør rundt.
Fordel skålens indhold i et ildfast fad, eller en foliebakke (sæt to foliebakker oven i hinanden så varmefordelingen bliver bedre). Dæk fadet over med folie, og sørg for at folien slutter tæt til fadet.
Sæt fadet i grillen, på indirekte varme (180-200 grader) i 30 minutter. Efter 30 minutter tager du folien af fadet, drysser den revne ost over, og sætter fadet i grillen igen i 10-15 minutter, indtil osten er gylden.
Nu har du en lækker portion flødekartofler, som du kan servere til de fleste kødrette fra grillen. Flødekartoflerne kan naturligvis også laves i en almindelig ovn, mens stegen er i grillen.

Opskriften er udarbejdet af Grilltips.dk