Lammekrone med rødvinssauce

(4 personer)
Det skal du bruge:
  • Kød:
  • Tilbehør: Kartofler og rødvinssauce

Tilberedning af Kød

  • 1 lammekrone, renset for fedt
  • 1 spsk balsamico glaze (kan købes i de fleste supermarkeder eller laves selv*)
  • 1 spsk brun farin
  • 1 spsk sød chilisauce
  • 2 fed hvidløg

Rids kødsiden med en skarp kniv og trim eventuelt fedt væk. Pres eller hak hvidløget fint og bland det i en skål med balsamico glaze, brun farin og chilisauce. Smør marinaden på lammekronen, og lad den marinerer i mindst 3 timer, gerne lidt længere. Lammekronen skal grilles på indirekte varme, så hvis du bruger kulgrill, skal du lave en 50/50 optænding. Dog skal kronen først brunes over direkte, høj varme i et par minutter, til den er brunet hele vejen rundt. Grill herefter kronen ved indirekte varme i 10 minutter på bensiden og 10 minutter på kødsiden, indtil en kernetemperatur på 56 grader. Lad det herefter trække i 10 minutter inden servering.

Server med nye kartofler vendt i hjemmelavet pesto, samt en lækker grøn salat.

Opskriften er udarbejdet af Grilltips.dk

Tilbedredning af tilbehør

Rødvinssauce - den nemme

  • 5 dl rødvin, gerne côtes du rhône
  • 2 spsk hvedemel
  • 3 dl letmælk
  • 1½ dl piskefløde eller sødmælk
  • 50 gr smør
  • 2 spsk kalve bouillon koncentrat (f.eks Touch of taste)
  • 1 spsk friske timian blade, eller en tsk tørrede
  • Kulør, salt og peber

Kog rødvinen ned til ca. 1 dl sirup, hvorefter gryden tages af varmen. Bland mel med to spsk mælk i en tykbundet kasserolle (kold), og når blandingen er jævn, tilsættes resten af mælken og piskefløden. Kog saucen op under konstant omrøring i ca. 5-8 minutter, og tilsæt så vin-siruppen og de øvrige ingredienser, og rør saucen til den er jævn. Smag til med salt og peber.

Rødvinssauce - den tidskrævende

  • 7.5 dl rødvin, gerne côtes du rhône
  • 1½ dl Balsamico vineddike
  • 3 dl kalvefond (f.eks Touch of taste eller Oscar)
  • 25 gr. smør
  • 2 gulerødder
  • 2 skarlotteløg
  • 150 gr. Knoldselleri
  • 1 tsk sorte peberkorn
  • 1 spsk friske timian blade, eller en tsk tørrede
  • 2 lauerbærblade
  • Groft salt og friskkværnet peber
  • 100-150 gr. Koldt smør til montering til sidst

Skræl gulerødder og knoldselleri og skær dem i mindre stykker. Hak løgene fint. Smelt 25 gr. Smør i en tykbundet gryde og tilsæt grønsagerne, og balsamico eddiken. Pas på, når eddiken damper af, kan det svide i øjnene, så hold ikke hovedet over gryden. 
Lad grønsager og balsamico koge for fuld styrke, indtil balsamico eddiken er kogt ind til en tyk sirup. Tilsæt nu 1 dl rødvin af gangen og lad det koge ind til tyk sirup. Gentag indtil al rødvinen er kogt ind. Tilsæt nu laurbærblade, peberkorn og kalvefond, og lad det hele simre i ca. 30 minutter ved svag varme, til saucen er kogt ind til det halve. Hæld saucen igennem en sigte, ned i en ny tykbundet gryde, så grønsager, krydderier mv. bliver tilbageholdt.

Varm saucen op, og tilsæt små klumper koldt smør mens du rører i saucen. Det kaldes at ”montere” saucen, og til sidst får saucen er flot blank og lind konsistens. Smag til med salt og peber, og du har en helt forrygende rødvinsauce som vil imponerer dine gæster.

Opskriften er udarbejdet af Grilltips.dk