Hel and i grill

(4 personer)
Det skal du bruge:
  • Kød:
  • Tilbehør: Kartofler, brunede kartofler, rødkål og brun andesauce

Tilberedning af Kød

Hvis I er 4 personer anbefales man at vælge en and på 3000 til 3500g. Når du benytter et grill- eller stegetermometer, skal du placere nålen i brystkødet, på det tykkeste sted. Kernetemperaturen skal være 74 grader, og pas på at den ikke kommer højere, så bliver anden tør. 

Fjern indmaden, der ofte ligger inden i anden, i en plastikpose. Dup anden på inder- og yderside med køkkenrulle. Fyld anden med æblestykker, svesker og lidt økologisk appelsinskal. Luk begge ender med kødnåle eller madsnor. Prik skindet med en gaffel. Krydr med salt og peber. Stik et grilltermometer i brystkødet. Læg indmaden i drypbakken. Hæld 1 dl. Vand i drypbakken. Tænd grillen på høj, indirekte varme og brun anden af i 10 minutter. Skru ned for varmen til ca. 200-220 grader og grill anden i ca. 40 minutter pr kg. Kernetemperaturen i brystkødet skal være 74 grader, så er anden klar.
OBS: Se efter at drypbakken ikke løber tør for vand, og tilsæt en smule hvis den er ved at løbe tør.

Saucen laves af væden fra drypbakken, der koges ind, overskydende fedt fjernes. Du kan også lave en klassisk brun sauce, og så tilsætte væden fra drypbakken, siet igennem en si.

Opskriften er udarbejdet af Grilltips.dk

Tilbedredning af tilbehør

  • ½ l væde fra drypbakken
  • 1 dl mælk
  • Meljævning
  • salt og peber
  • kulør

Hvis væden fra drypbakken indeholder meget fedt, kan du med en spiseske fjerne lidt af fedtet fra væden.
Hæld væden i en gryde og kog op. Smag til med salt og peber, tilsæt eventuelt en svine eller okse bouillionterning eller 2-4 spsk hjemmelavet bouillion. Når gryden er i kog, jævnes den med meljævner og farves brun med en smule kulør. Hvis stegeskyen ikke har for meget smag, kan du med fordel koge den ind i 15-20 minutter så smagen koncentreres.

TIP: Hvis du har lavet for meget sauce, kan du næsten altid fryse resten, og genopvarme den på et senere tidspunkt. Det gælder for saucer lavet på fond, vand, eddiker og vin, mens saucer der er legeret med æggeblommer eller fløde kan have en tendens til at skille hvis du genopvarmer den. Hvis din sauce skiller kan du prøve at tilsætte et par spiseskeer kogende vand, det kan nogen gange hjælpe. Det er altid en god ide at læse opskriften grundigt igennem inden du starter med din sauce, og det er vigtigt at huske at have god tid til at lave de mere avancerede saucer som Hollandaise, der nemt skiller og bliver ødelagt, hvis temperaturen ikke er helt korrekt, eller hvis ingredienserne ikke tilsættes i den helt korrekte rækkefølge.

Server anden og saucen med kogte kartofler, brunede kartofler, chips og rødkål. 

Opskriften er udarbejdet af Grilltips.dk